Návod na přípravu - Dripper
Drippery neboli „překapávače“ se k nám dostaly z Asie a jsou v současnosti jednou z nejpoužívanějších metod přípravy kávy. Jedná se o nejčastěji keramický trychtýřek se speciálními drážkami, ze kterého káva přes papírový filtr překapává přímo do šálku.
Co budeme potřebovat?
čerstvá
káva
koupitdripper
a filtr
koupithorká
voda
kvalitní
mlýnek
koupitbaristická
váha
koupitservírovací
konvice
koupitNávod na přípravu kávy
pomocí dripperu Hario V60-02
- Vložte papírový filtr do dripperu se spojem po délce filtru ohnutým.
- Filtr důkladně propláchněte horkou vodou. Zbavíte se tím "papírové" pachuti kávy a filtr i dripper nahřejete na správnou teplotu.
- Nasypte do filtru 26 g čerstvě pražené kávy. Hrubost mletí je větší než na espresso, ale menší než na French Press.
- Nalijte cca 40 g vody o teplotě 92°C do středu namleté kávy a nechte kávu tzv. kvést po dobu 40 s.
- Postupně nalijte zbývajících 300 g vody do drippu. Vodu lijte na kávu od středu ke krajům krouživým pohybem. Tato část by měla trvat zhruba 2,5 minuty.
Video návody
pro přípravu kávy pomocí dripperu