Návod na přípravu - French press
Jak název napovídá, french press je přístroj na přípravu kávy pocházející z Francie. Jeho počátky se datují už do první poloviny 19. století. Jedná se nejčastěji o skleněnou konvičku s nerezovým sítkem, jehož stlačením oddělíte tekutinu od lógru.
Co budeme potřebovat?
- Čerstvě upraženou kávu (70 gramů na litr nápoje)
- French Press
- Horkou vodu o teplotě 93-94°C (nejlépe filtrovanou)
- Kvalitní mlýnek s mlecími kameny
- Digitální váhu
- Stopky
- Míchátko
- Hrníček
Návod na přípravu kávy pomocí French pressu
- Vyndejte z French pressu sítko s víkem. Ujistěte se že je čistý a že nikde nejsou zbytky po staré kávě.
- Namelte čerstvou kávu nebo použijte předemletou ve Vaši pražírně. Množství kávy spočítejte podle spotřeby 8 gramů kávy na 150 ml vody.
- Nasypte požadované množství kávy a zalijte ji odpovídajícím množstvím horké vody tak, aby proud postupně smočil všechnu kávu.
- Káva začíná jemně bublat takzvaně kvete – to se uvolňuje CO2, který čerstvá káva v hojném množství obsahuje.
- Dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu.
- Nechte extrahovat 3-4 minuty a začněte pomalu tlačit sítko dolů (10 vteřin na celé stlačení). A to tak, aby se nevychylovalo ze své osy, a aby mělo neustále perfektní kontakt se stěnami nádoby – pevné částečky kávy by se neměly dostat do horní části.
- Po stlačení nalévejte ihned všechnu kávu do šálků.
Tip pro přípravu
- Při stlačování nepoužívejte sílu. Klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování.
- Sledujte závěrečný proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte.
- Slévá se vždy veškeré množství najednou, čímž se zastavuje extrakce, nápoj nesmí zůstat ve french pressu spolu se stlačenou sedlinou na pozdější dolití šálku!