Základní druhy kávy
Najdete zde shrnutí základních parametrů espresso nápojů v podobě, v jaké jsou doporučeny asociací pro výběrovou kávu SCA. V České republice je stále velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Rádi bychom touto cestou přispěli k osvětě správně připravené kávy.
Espresso
Espresso je nápoj o objemu 30 ± 2,5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
- Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
- Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
- Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 30 ml ± 2,5 ml
Ristretto
Je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. V chuti by mělo být ristretto o něco méně hořké, naopak sladkost a acidita jsou ještě více akcentovány. Díky vyššímu podílu extrakce je samozřejmě silnější tělo.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 20 ml ± 2,5 ml
Způsoby, jak ristretto připravit, jsou dva:
- Extrakce se zastaví dříve při stejné hrubosti mletí.
- Káva se umele jemněji, takže za stejný čas ±25 sekund stihne protéci pákou méně vody. V kavárně však není čas na poměrně složité přenastavování mlýnku, proto se volí obecně první varianta, případně barista přidá při stejné hrubosti více kávy do portafilteru (páky).
Espresso doppio
Pořád pamatujme na to, že espresso je jen jedno. Ale co dělat, když si chcete dát dvě? Stačí objednat espresso doppio (angl. double shot), což znamená dvě dávky. Nikoliv však ze samopalu, ale z páky. Dvojnásobné množství kávy, dvojnásobné množství vody (60 ml), jeden šálek. Dvojitá radost.
- Množství kávy 17 g ± 2 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 60 ml ± 2,5 ml
Espresso lungo
Lungo znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný a od toho se odvíjí i filozofie nápoje z páky espresso kávovaru. Množství kávy v košíku zůstává stejné jako u espressa, ale výsledné množství nápoje je dvojnásobné.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 60 ml ± 2,5 ml
Nutno podotknout, že správný způsob servírování lunga je jen jeden. Větší šálek s klasickým espressem a na dolití/zředění horká voda v konvičce.
Espresso macchiato
Italský odvozený nápoj espresso macchiato je plně poplatný svému názvu. Slovo macchiato totiž znamená skvrnitý nebo tečkovaný.
Jedná se o espresso s kapkou mléčné pěny.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 35 ml ± 2,5 ml
Cappuccino
Nápoj o celkovém objemu 180 až 200 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Novější variantou je tzv. seattle style cappuccino, kde je místo husté pěny na povrchu tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem a po napití vytvoří příjemný, až sametový pocit v ústech.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 180 až 200 ml
Flat white
Nápoj o celkovém objemu 160 až 180 ml, jehož základem je 60 ml dvojité espresso a teplé mléko. Flat white se stal velmi populárním v Austrálii a úspěšně se zabydlel už po celém světě.
- Množství kávy 17 g ± 2 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 160 až 180 ml
Caffè latte
Caffè latte je nápoj o objemu více než 250 ml. Rozdíl oproti cappuccinu je v celkovém objemu a také v podílu pěny. Caffè latte se připravuje do šálku s ouškem. V Itálii vznikl jako káva pro děti. Jedná se o jeden z velmi žádaných nápojů, který nesmí chybět v žádné kavárně.
- Množství kávy 8 g ± 1 g
- Objem nápoje v šálku včetně cremy >250 ml
Picollo NEEXISTUJE
Chemex papírové filtry - 100ks
Skladem
269 Kč
Wilfa Svart CGWS-130B
Skladem
3 190 Kč
Paradox - káva pro espresso kávovary
Skladem
240 Kč / 250 g