Objevte chuť naší první direct trade kávy z 🇨🇷 Kostariky od mladé farmářky Josellyn || Geisha naturálně zpracovaná  Zjistit víc

Kostarika

 

Kostarika, země ve Střední Americe známá svými plážemi a deštným pralesem, je také domovem jedné z nejkvalitnějších káv na světě. Díky ideálním klimatickým podmínkám, dlouholeté tradici a neustálým inovacím v pěstování i zpracování se místní káva řadí mezi světovou špičku. Přestože dnes již není hlavním vývozním artiklem země, stále hraje významnou roli v kostarické ekonomice i kultuře a určuje standardy kvality pro celý kávový průmysl.

Kontinent

Střední Amerika

Počet obyvatel

5 200 000

Celková roční produkce (60kg pytle)

1 200 000

Období sklizně

Listopad - březen

Průměrná nadm. výška farem

1200 - 1800 m.n.m.

Průměrná velikost farmy

2,5 ha

Historie a pěstování kávy v Kostarice

Káva je symbolem Kostariky již od roku 1821, kdy země získala nezávislost na Španělsku. Vláda tehdy rozdávala kávová semena zdarma, což vedlo k tomu, že se káva stala až do roku 1890 jediným vývozním artiklem země. První export směřoval do Anglie (1843) a brzy poté i do USA.

 

Kávová plantáž La Chelita KostarikaSušení kávy na afrických postelích - KostarikaSušení kávy farma Las Lajas Kostarika

Pěstitelské regiony

V zemi existuje osm unikátních kávových regionů: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central, Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú. Každý region produkuje kávu s charakteristickou chutí díky rozdílným půdním a klimatickým podmínkám. Většina plantáží leží v nadmořských výškách 1200-1800 metrů.

Produkce a zpracování

Kostarika produkuje ročně 72-90 milionů kilogramů kávy, přičemž 90 % z 50 000 pěstitelů tvoří malí farmáři s průměrnou velikostí farmy 2,5 hektaru. Země se specializuje výhradně na odrůdu Arabica - pěstování Robusty je zde zakázáno zákonem.

Inovace a kvalita

V posledních letech se Kostarika stala průkopníkem v oblasti mikro-mlýnů, které umožňují pěstitelům větší kontrolu nad zpracováním kávy. Země je známá svými experimentálními metodami zpracování včetně různých variant tzv. "honey" procesu. Díky přísnému důrazu na kvalitu a inovace si kostarická káva udržuje pozici mezi nejkvalitnějšími kávami světa.

Současné výzvy

Hlavními problémy jsou vysoké produkční náklady způsobené rozvojem turistiky a přílivem zahraničních investic, což vede k vyšším cenám půdy a práce. Pěstitelé také čelí tlaku realitního rozvoje a klimatickým změnám. I přes tyto výzvy si Kostarika zachovává svou pozici producenta prémiové kávy díky neustálým inovacím a důrazu na kvalitu.


Zobrazit kávy z Kostariky