Kostarika
Kostarika, země ve Střední Americe známá svými plážemi a deštným pralesem, je také domovem jedné z nejkvalitnějších káv na světě. Díky ideálním klimatickým podmínkám, dlouholeté tradici a neustálým inovacím v pěstování i zpracování se místní káva řadí mezi světovou špičku. Přestože dnes již není hlavním vývozním artiklem země, stále hraje významnou roli v kostarické ekonomice i kultuře a určuje standardy kvality pro celý kávový průmysl.
Kontinent
Střední Amerika
Počet obyvatel
5 200 000
Celková roční produkce (60kg pytle)
1 200 000
Období sklizně
Listopad - březen
Průměrná nadm. výška farem
1200 - 1800 m.n.m.
Průměrná velikost farmy
2,5 ha
Historie a pěstování kávy v Kostarice
Káva je symbolem Kostariky již od roku 1821, kdy země získala nezávislost na Španělsku. Vláda tehdy rozdávala kávová semena zdarma, což vedlo k tomu, že se káva stala až do roku 1890 jediným vývozním artiklem země. První export směřoval do Anglie (1843) a brzy poté i do USA.
Pěstitelské regiony
V zemi existuje osm unikátních kávových regionů: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central, Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú. Každý region produkuje kávu s charakteristickou chutí díky rozdílným půdním a klimatickým podmínkám. Většina plantáží leží v nadmořských výškách 1200-1800 metrů.
Produkce a zpracování
Kostarika produkuje ročně 72-90 milionů kilogramů kávy, přičemž 90 % z 50 000 pěstitelů tvoří malí farmáři s průměrnou velikostí farmy 2,5 hektaru. Země se specializuje výhradně na odrůdu Arabica - pěstování Robusty je zde zakázáno zákonem.
Inovace a kvalita
V posledních letech se Kostarika stala průkopníkem v oblasti mikro-mlýnů, které umožňují pěstitelům větší kontrolu nad zpracováním kávy. Země je známá svými experimentálními metodami zpracování včetně různých variant tzv. "honey" procesu. Díky přísnému důrazu na kvalitu a inovace si kostarická káva udržuje pozici mezi nejkvalitnějšími kávami světa.
Současné výzvy
Hlavními problémy jsou vysoké produkční náklady způsobené rozvojem turistiky a přílivem zahraničních investic, což vede k vyšším cenám půdy a práce. Pěstitelé také čelí tlaku realitního rozvoje a klimatickým změnám. I přes tyto výzvy si Kostarika zachovává svou pozici producenta prémiové kávy díky neustálým inovacím a důrazu na kvalitu.