Elegantní káva
pro moderní espresso
Káva je určena na espresso
Původ a historie farmy
Tato káva pochází z farmy Finca El Aguacate, založené v roce 1940 rodinou Cesara Bella, která se nachází v komunitě Pueblo Viejo, v oblasti Perquín v departmentu Morazán, v kávovém regionu pohoří Cacahuatique na severovýchodě Salvadoru. Název tohoto pohoří znamená „kopec kakaových zahrad“. Farma o rozloze přibližně 2 hektarů se nachází v pohoří Nahuaterique a nabízí nádherné výhledy na převážně jehličnaté lesy, malé neznečištěné řeky a bohatou divokou přírodu.
Rodina kromě kávy pěstuje na farmě i různé ovocné stromy – pomeranče, citrony, banány, avokáda a sapoty – které slouží pro vlastní spotřebu.
Podnebí a půdní podmínky
Oblast je charakteristická jílovitými půdami a tropickým klimatem s průměrnou teplotou 25–26 °C a ročními srážkami kolem 1100 mm. Káva z této oblasti je známá krémovým tělem, střední aciditou a karamelovou sladkostí. Na území farmy se zachovaly prastaré lesy, a proto zde farmáři pěstují kávovníky ve stínu těchto stromů.
Odrůda Cuscatlecos
Cuscatlecos je jednou z nejoblíbenějších odrůd mezi místními farmáři. Jedná se o hybrid odrůd Villa Sarchí a Timor T5296, vytvořený institutem PROCAFÉ v Salvadoru. Hlavní charakteristiky Cuscatlecos zahrnují možnost růstu do nadmořské výšky až 1600 m, odolnost proti kávové rzi a zaoblený chuťový profil s jemnými a rozmanitými tóny díky delšímu období zrání.