Naše bezkofeinová limitka,
zbavená kofeinu pomocí cukrové třtiny
Proces dekofeinizace pomocí cukrové třtiny
Dekofeinizace cukrovou třtinou využívá přírodně se vyskytující sloučeninu ethylacetát (EA) k odstranění kofeinu z kávy. Proces s použitím EA je poměrně jednoduchý. Kávová zrna se navlhčí vodou a EA se skrze ně cirkuluje. EA se naváže na kofein v zrnu a extrahuje ho, přičemž většina ostatních chuťových složek zůstane zachována. Po dosažení požadované úrovně kofeinu se zbytky EA ze zrn odstraní jejich napařením.
O Nariño Decaf
Káva Nariño Decaf je tvořena různými loty z venkovských oblastí departmentu Nariño. Kávový region Nariño se vyznačuje sopečnými půdami bohatými na organickou hmotu a minerály. Rozmanité klimatické podmínky umožňují pěstování kávy v nadmořských výškách od 1700 do 2300 metrů. Krajina je typická roklemi, které těží z větrných proudů stoupajících podél kaňonů v nižších oblastech. Mezi hlavní pěstitelské obce patří: Buesaco, San José de Albán, Tablon de Gomez, La Unión, Consacá, Yacuanquer a Tangua.
Hlavní sklizeň v Nariño probíhá obvykle mezi dubnem a říjnem, ale klimatické změny v posledních letech způsobily, že se sklizeň rozprostírá po celý rok, kdy ve většině území probíhají období vedlejší sklizně zvaná mitaca či traviesa. Mezi zdejší nejčastěji pěstované odrůdy patří již dlouho zavedené odrůdy, jako jsou Caturra, Bourbon, Typica, Colombia a Castillo.
O společnosti PROCAAL
PROCAAL, neboli Promotora de Café de Altura SAS, je soukromá organizace, která spolupracuje se sociálními organizacemi a místními komunitami v Nariño v Kolumbii. Společnost pomáhá malým pěstitelům a distributorům speciálních káv rozvíjet a zaručit nejvyšší standardy kvality kávy, od výsadby až po šálek. Jedním z nejvýraznějších rysů pěstování kávy v Nariño je to, že farmáři obvykle hospodaří na malých farmách o rozloze 2–3 hektarů. Jde o rodinné pěstování kávy zaměřené na udržení tradičních technik pěstování a zpracování.