Objevte chuť naší první direct trade kávy z 🇨🇷 Kostariky od mladé farmářky Josellyn || Geisha naturálně zpracovaná  Zjistit víc

Návod na přípravu - Aeropress

 

Aeropress je vcelku mladý vynález a jeho obliba stále roste. Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Tento způsob přípravy kávy je velmi jednoduchý, rychlý a jako bonus se Aeropress dobře čistí.

Co budeme potřebovat?

čerstvá
káva

koupit

aeropress
s filtry

koupit

horká
voda

kvalitní
mlýnek

koupit

servírovací
konvice

koupit

Klasický způsob
přípravy kávy v Aeropressu

  1. Do Aeropressu vložíme papírový filtr.
  2. Položíme Aeropress na šálek do kterého budeme nápoj připravovat a propláchneme filtr horkou vodou (vodu samozřejmě vylijime).
  3. Nameleme cca 17 g čerstvě upražené kávy. Zvolíme středně hrubé mletí.
  4. Zalijeme kávu vodou o teplotě cca 93°C
  5. Počkáme 10 sekund a promícháme.
  6. Vložíme píst (je dobré jej navlhčit) a plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.

Aeropress návod na přípravu kávy - co budeme potřebovatAeropress návod na přípravu kávy - propláchneme filtrAeropress návod na přípravu kávy - nasypeme kávuAeropress návod na přípravu kávy - zalijeme a zamíchámeAeropress návod na přípravu kávy - plynule protlačímeAeropress návod na přípravu kávy - hotovo, už jen vypít :-)

Obrácený způsob
přípravy kávy v Aeropressu

  1. Postavíme Aeropress na píst (píst musí být vsunut do těla).
  2. Přidáme čerstvě namletou kávu v množství cca 17-20 g. Zvolíme hrubé mletí.
  3. Kávu zalijeme asi třetinou vody o teplotě cca 84°C, promícháme a dolijeme zbytkem vody.
  4. Necháme kávu extrahovat 30 sekund až 2 minuty dle chuti. 
  5. Zašroubujeme filtr s držákem sítka a rychle otočíme na šálek.
  6. Plynulým tlakem protlačíme kávu do šálku.

Aeropress návod na přípravu kávy - vložíme píst a obrátímeAeropress návod na přípravu kávy - nasypeme kávuAeropress návod na přípravu kávy - zalijemeAeropress návod na přípravu kávy - nasadíme propláchnutý filtrAeropress návod na přípravu kávy - plynule protlačímeAeropress návod na přípravu kávy - hotovo, už jen vypít :-)

 

Tipy na přípravu

Je-li káva příliš slabá (má slabé tělo), zkuste ji namlet jemněji. Je-li káva naopak příliš hořká a výrazná, melte naopak hruběji.

Čištění
Aeropressu

  1. Odšroubujeme plastový držák papírového filtru a domáčkneme píst.
  2. Vypadne nám použitý filtr i kávová sedlina.
  3. Opláchneme (nepoužívejte žádné mycí prostředky a saponáty) a máme hotovo!

Zpět k ostatním návodům